Tort weselny jest zawsze punktem kulminacyjnym uroczystości. Aby dokonać właściwego wyboru, trzeba wziąć pod uwagę kilka ważnych aspektów: ogólny styl ślubu, osobiste preferencje, porę roku i możliwości finansowe. Zamówienie deseru weselnego należy załatwić z wyprzedzeniem, ponieważ dobrzy cukiernicy zawsze mają dużo zamówień i mają zaplanowaną pracę z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Jeśli nowożeńcy chcą, aby tort posiadał dodatkową dekorację, warto też wcześniej jej poszukać. Wybierając idealny tort ślubny na swoje wesele warto zajrzeć do katalogów sprawdzonych firm cukierniczych, żeby poobserwować nowoczesne trendy zarówno w składzie, jak i dekoracji takich deserów, zainspirować się i wybrać już gotowe rozwiązanie lub stworzyć wspólnie z cukiernikiem coś zupełnie niepowtarzalnego.  

Tajniki wybierania tortu ślubnego

Idealnym deserem dla nowożeńców stanie się tort:

  • Pyszny i pachnący.

  • Bajecznie piękny.

  • Oryginalny i niepowtarzalny.

Wybór tortu ślubnego jest ważnym etapem w przygotowaniu uroczystości weselnych. Warto więc przestrzegać przemyślanego planu, sprawdzonego przez ekspertów od organizacji ślubów: dzięki temu nie zapomnisz o żadnym drobiazgu i zamówisz naprawdę doskonały deser! 

  • Wybierz firmę cukierniczą, która zatrudnia wykwalifikowanych cukierników z dużym doświadczeniem.

  • Przeczytaj recenzje klientów i zobacz zdjęcia poprzednich prac.

  • Zdecyduj się na wagę, konstrukcję i wypełnienie. Stylowy i pięknie zaprojektowany tort weselny zapadnie w pamięci gości i na długo będzie przypominał o uroczystości.

  • Weź pod uwagę porę roku i preferencje smakowe gości. Najlepiej zamówić niskokaloryczny deser. W tym przypadku będzie uniwersalny i każdemu przypadnie do gustu.

  • Kup/wypożycz wózek lub stojak na tort weselny.

  • Dokonaj przedpłaty 100% - to pozwoli Ci zaoszczędzić gotówke i uniknąć zamieszania w dniu przyjęcia weselnego.

  • Wybierz najlepszą metodę dostawy.

Jaki krem do tortu ślubnego warto wybrać?

Krem na tort weselny może być dowolny, wybór zależy wyłącznie od preferencji nowożeńców. Jednak państwo młodzi powinni pomyśleć nie tylko o własnych upodobaniach, ale także o tym, jaki deser zadowoli gości. Choć nie można zadowolić wszystkich, istnieją bardziej uniwersalne wypełnienia, które lubi prawie każdy. Główną zasadą jest unikanie zbyt wyraźnych, nietypowych połączeń smakowych.

Jak obliczyć wagę tortu ślubnego?

Przed zamówieniem deseru weselnego nowożeńcy powinni znać dokładną liczbę gości, ponieważ wymaganą wagę można obliczyć tylko za pomocą tego wskaźnika. Większość cukierników zaleca przygotować około 150 g ciasta na każdego gościa, ale są też inne aspekty, które należy wziąć pod uwagę. Jeśli krem lub warstwy ciasta są lekkie i przewiewne, to wystarczy ta waga, jednak gdy deser jest nasączony alkoholem i obficie polany polewą czekoladową i mastyksem, dla każdego gościa należy zaplanować do 250 gramów. Na przykład, gdy państwo młodzi zamawiają lekki deser weselny dla 50 gości, wtedy waga jest obliczana w następujący sposób: 0,15x50 = 7,5 kg.

 Jak podać tort ślubny dla gości

Tak naprawdę nie ma znaczenia, kto przyniesie ciasto na stół podczas uroczystości. Najważniejsze jest trzymanie się tradycji krojenia ciasta. Pierwszy kawałek tortu powinni odkroić państwo młodzi. Ten rytuał symbolizuje zjednoczenie dwóch kochających się serc i dalszą zgodę w życiu małżeńskim. Podczas rytuału cięcia panna młoda musi trzymać nóż, a świeżo upieczony małżonek powinien podtrzymywać rękę ukochanej. 

Jak widzisz, wybór idealnego ślubnego tortu wymaga wysiłku i czasu. Jeśli jednak skrupulatnie podejdziesz do tej sprawy, zdecydowanie wybierzesz idealny deser, który spodoba się nie tylko wszystkim gościom, ale i każdemu z młodej pary!


Podobne Artykuły