Trzeba przyznać, że planowanie weselnego menu nie jest proste. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę nie tylko własne preferencje, ale również gości. Poza tym naszej uwadze nie mogą też umknąć dzieci. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego jak ułożyć idealne weselne menu. Przeczytaj koniecznie!
Zacznijmy od tego, że planowanie posiłków tylko z pozoru jest bezproblemowe. Bardzo łatwo to zaobserwować, chociażby przy wymyślaniu menu na sobotni wieczór z przyjaciółmi, a co dopiero na przyjęcie, w którym ma uczestniczyć ponad 100 osób?! Przede wszystkim pod uwagę trzeba wziąć wiele spraw. W związku z tym kierowanie się wyłącznie własnymi preferencjami nie wróży sukcesu. Przede wszystkim pierwszą, najważniejszą kwestią jest budżet, ponieważ od niego zależy ilość oraz różnorodność posiłków. Potem, druga istotną sprawą jest określenie okoliczności, w jakich odbywać się będzie przyjęcie. Czyli, czy jest to typowe wesele, małe przyjęcie lub modny ostatnimi czasy wystawny obiad? Dodatkowo zastanówmy się czy miejsce, w którym będziemy świętować, jest odpowiednio przystosowane (sprawdź czy są np. pomieszczenia z chłodziarkami). Ponadto warto wziąć pod uwagę również jego możliwości oraz ewentualną aranżację (przyjęcie w stylu wschodnim raczej będzie się kłóciło z wnętrzem typu „wiejska chata”).
Koniecznie pamiętajmy, że menu nie może być wyłącznie dostosowane do naszych upodobań, ponieważ nikt z gości nie musi podzielać naszej miłości do owoców morza, albo do diety wegańskiej. Oczywiście nie znaczy to jednak, że całe menu ustawiamy tylko pod gości. Pamiętajmy, że w końcu to nasze przyjęcie! Dlatego namawiamy tylko do elastyczności i zadbajmy więc, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Przede wszystkim jednak zadbaj o różnorodność. Generalnie rzecz ujmując przyjęło się, że podczas przyjęcia weselnego, powinny co dwie godziny być serwowane ciepłe dania. Oczywiście w międzyczasie goście lubią coś przegryzać, dlatego niezbędne są przekąski. Poza tym warto też pokusić się o owoce i ciasta, napoje gazowane i soki. Generalnie bądźmy kreatywni, ale bez przesady. Natomiast jeśli chcesz przełamać nudną klasykę, skorzystaj z kilku propozycji, ale na pewno nie rób kulinarnej rewolucji! Pamiętaj, że najzmyślniejsze dania nie sprawdzają się na tego typu przyjęciach oraz mogą też źle łączyć się z alkoholem.
Najpierw oszacuj liczbę gości oraz ustal czas przybycia do sali weselnej/restauracyjnej, ponieważ pozwoli Ci to na określenie ilości posiłków. Poza tym przed układaniem weselnego menu, zrób rozeznanie wśród gości, gdyż być może stan zdrowia nie pozwoli niektórym na biesiadowanie bez ograniczeń. Dlatego zadbaj więc w razie potrzeby o dania lekkostrawne, posiłki bezglutenowe, czy wegetariańskie.